Gault Millau

Gault Millau News

Zùsto

Hoogwaardige suikervervanger op basis van plantaardige vezels
Zùsto is een nieuwe glutenvrije suikervervanger die 75% minder calorieën bevat dan suiker, maar wel hetzelfde mondgevoel, aroma’s en krokante toets heeft. Bovendien vervangt het suiker in een verhouding 1 op 1. Lionel Rigolet van Comme Chez Soi en meesterpatissier Bernard Proot van Del Rey verwerken het al volop in hun desserts. 

De basis van Zùsto zijn oplosbare plantenvezels uit maïs en cichorei die zorgen voor zoetkracht en aan gerechten dezelfde structuur als suiker geeft. Dat laat toe om niet alleen suiker maar ook vet te vervangen in een uitgebreid gamma aan producten. Dat betekent ook dat Zùsto minder energie aanbrengt en kan bijdragen tot een gezonde energie-inname voor mensen die om diverse redenen suiker en energie in hun voeding willen verminderen. Bovendien smaakt Zùsto even lekker dan de klassieke tegenhangers en is het gebruiksvriendelijk. Het kan immers in dezelfde verhouding als suiker worden gebruikt, waardoor recepten niet moeten worden aangepast. 
Zùsto is daarmee bij uitstek geschikt voor diabetici die producten met toegevoegde suikers willen vermijden. Het maakt een aanzienlijke calorieverlaging mogelijk en door de plantenvezels zorgt het voor een lagere bloedsuikerspiegel, wanneer het ter vervanging van suiker wordt gebruikt. Zo bevat aardbeienconfituur die met Zùsto is bereid, bijna 70% minder calorieën. Volgens de Hoge Gezondheidsraad zou de totale opname van voedingsvezels bij volwassenen ten minste 30 g per dag moeten bedragen.

Dat een topkok zoals Lionel Rigolet Zùsto gebruikt, is een belangrijk signaal!

De onafhankelijke professoren Prof. em. Dr Raoul Rottiers, endocrinoloog-diabetoloog, en Prof. em. Dr. Ir. André Huyghebaert, specialist chemie en technologie van levensmiddelen, zijn hier erg blij mee: “Mensen met diabetes die toch af en toe een fijn restaurant willen bezoeken, krijgen nu de kans een aantrekkelijk dessert te kiezen, zonder hun diabetesregulatie in de war te sturen. En dat geldt net zo goed voor iedereen die met overgewicht kampt en moeilijk nee kan zeggen tegen een zoet nagerecht.”

Meesterpatissier Bernard Proot van Del Rey is erg blij met Zùsto: “Ik test het product al jaren omdat steeds meer klanten naar suikervrije producten vragen. Ik heb al verschillende blindproeven gedaan tussen producten met suiker en met Zùsto. Ze zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden.”
Ook technisch is Zùsto interessant. Het product verkleurt net zoals gewone suiker en geleert sterker dan suiker. Zo moet er bij de bereiding van bijvoorbeeld confituur geen extra geleermiddelen worden toegevoegd. Zùsto boekt ook veel succes bij roomijsbereiders omdat de plantenvezels heel snel vocht opnemen en daardoor voor een mooi smeuïg ijs zorgen. 
Meer info en verkoopadressen: www.zusto.eu

Related articles

Partners