Gault Millau

Gault Millau News

Cuchara Lommel renoveert

Chef Jan Tournier van restaurant Cuchara presenteert zijn nieuw interieur. Het alom geprezen restaurant verhuist integraal naar de achterbouw van het bestaande huis en zorgt voor een gloednieuwe restaurantbeleving. “De nieuwe zaal sluit nog meer aan op de richting die ik uitwil”, zegt Jan Tournier trots. “Warme materialen, minimalistisch meubilair én een indrukwekkende glazen sculptuur.” Root, zoals deze zeven meter lange glazen boom heet, werpt een nieuw licht op Tourniers ‘kookkunst’ waarin hij Lommel, de glasblaaskunst én zijn roots een warm hart toedraagt. 

De voorbije maanden werd er druk gewerkt achter de schermen van Cuchara. Uiteraard kookte Jan Tournier er op hoog niveau, maar in het daarop aansluitende achterhuis werd er ondertussen wel druk verbouwd aan een nieuwe zaal met wijnkamer. “Gelukkig hadden de verbouwingen geen invloed op onze gasten of de werking”, klinkt het bij Tournier. Toen hij interieurarchitecte Kathleen Simons enkele ideeën aanreikte, kregen de plannen vrijwel meteen vorm. “De nieuwe zaal is er niet op gericht om de capaciteit te verhogen, wel om mijn ideeën over gezellig tafelen, minimalistische architectuur en integratie van kunst te bekomen.”

PLAFONDSCULPTUUR
Het warme interieur van het nieuwe restaurant ontpopt zich als een strak gestileerd geheel waarin enkel ronde tafels worden gebruikt - “ik vind dat véél aangenamer tafelen om met twee naast elkaar te zitten”, aldus de chef - in een nieuwe, ietwat loungy setting. Het intimistische karakter wordt versterkt door de zwarte wand waarop kunstenares Esther Barend in situ een vierluik maakte. Dé rode - of beter goudkleurige - draad doorheen de ruimte, die achteraan overgaat in een gloednieuwe wijnkamer, wordt gevormd door de glazen plafondsculptuur. “Root is een glazen boom die door glaskunstenaar Jeroen Maes werd ontworpen, of beter: we zijn hiervoor samen een boom gaan uitzoeken in de Lommelse bossen om deze dan in glas uit te voeren.”
“Jeroen Maes is niet alleen ontwerper, hij is tevens artistiek directeur van het Lommelse glascentrum GlazenHuis en heeft hier met zijn team een huzarenstukje afgeleverd”, voegt bevoegde Schepen Véronique Caerts er trots aan toe. “Dit is onze eerste grote opdracht op maat voor een ondernemer uit Lommel. Wij zijn hem dankbaar voor deze erkenning en het vertrouwen én uitermate blij dat we met deze unieke boomsculptuur een bijdrage kunnen leveren aan het bijzondere en eigengereidde verhaal dat Jan Tournier al enkele jaren met Cuchara schrijft.” Jan Tournier is een Lommelaar in hart en nieren en zijn roots worden op een heel poëtische manier weer gegeven.

GERAAMTE
De malgeblazen, zeven bij drie meter grote glazen boom is geënt op een dennenboom uit Lommel. “We hebben lang gezocht naar een boom die genoeg karakter en dynamiek had en waarvan de schors een subtiel patroon had. De boom hebben we vervolgens mogen vellen om hem aan het plafond in de ruwbouw van het restaurant te positioneren. Eens optimaal uitgelijnd, hebben we hem in stukken versneden om er mallen van te maken. Hoewel we initieel uitgingen van 12 boomdelen, zijn het er uiteindelijk 36 geworden”, merkt Jeroen Maes op. “Daardoor krijgen de okerkleurige matglazen delen van Root iets van een botstructuur, een soort geraamte dat als een prehistorisch geraamte nauwgezet gereconstrueerd is.”
 

Nu Cuchara de voorkamers van het grootouderlijke woonhuis van Jan Tournier inruilt voor de achterbouw, denkt hij intussen na over een nieuwe functie van die zaal. “Uiteraard heb ik daarover al ideeën, maar alles op zijn tijd”, klinkt het veelzeggend. De chef kan prat gaan op genoeg culinaire adelbrieven om te weten dat succes vooral afhangt van de dynamiek van een team. “We blijven het houden bij 30 couverts per service nét omdat we nu een perfect uitgebalanceerd team hebben dat dit perfect aankan. We ambiëren niet nog meer werk, wel nog beter worden in wat we doen. En hoe we het doen.” Het nieuwe restaurant en de kunstzinnige en architecturale invulling ervan, past alvast in het plan dat Jan Tournier voor ogen heeft: pure, gedurfde keuken waaruit boven alles passie spreekt.  

Foto's: © Manu Bloemen

Related articles

Partners