Gault Millau

Gault Millau News

FERM Bio Food & Market: 100% bio gecertificeerd restaurant

Vorige week opende de nieuwe bio en food market 'FERM' in Keerbergen. FERM telt maar vier letters maar staat voor een ambitieuze mondvol. Fris, hip, gezond, eerlijk en sociaal zijn de sleutelwoorden voor FERM. In het gloednieuwe concept in Keerbergen kan je 100% biologisch ontbijten, lunchen, winkelen en eten uithalen. FERM Bio Food & Market kiest voor producten afkomstig van eerlijke handel en steunt sociale projecten. En last but not least, zorgt een Italiaanse ladychef met internationale keukenexpertise voor de culinaire invulling.

Een carrièreswitch naar FERM!

Initiatiefnemers zijn Yves de bakker en Patricia Silverans. Het prototype van gedreven en succesvolle ondernemers die met een carrièreswitch een nieuwe weg inslaan en op hun gewijzigd parkoers in chef Cristina Guidali een gelijkgestemde ziel vonden. Yves en Patricia komen niet onbeslagen op het ijs. Yves komt uit een horecafamilie, is een old boy van Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, werkte in de horecazaak van zijn ouders en bouwde daarna een carrière uit in de rusthuiswereld. Patricia is een gewezen regentes, een gediplomeerde gezondheidsconsulente en als vrijwilligster actief in de non-profit organisatie buy-a-smile. Twee professionals met intense jaren op de teller die naast ‘living the good life’ een nieuwe uitdaging ambiëren. En zo kreeg een droom stilaan de contouren van een project waarbij Cristina Guidali voor extra momentum zorgt. 

100 % biologische aanpak!

De drie lekkerbekken zijn gezond geobsedeerd door pure en gezonde voeding.  Begrippen die concreet gemaakt worden door een 100 % biologische aanpak en die zich vertaalt in een pure vormgeving waarbij designstudio Pinkeye instrumenteel is. Zo zet het gebruik van ruwe materialen en organische vormen hun overtuiging kracht bij. Om hun ideeën maximaal uit te dragen trekt FERM Bio Food & Market verschillende gezichten. Zo kan je er ontbijten, lunchen, winkelen om thuis zelf te koken of kant-en-klaar gerechten meenemen om na het werk thuis zorgeloos gezond te eten. Alle ingrediënten zijn biologisch gecertificeerd en krijgen dankzij het talent, de brede culinaire expertise én visie van chef Christina Guidali hoge culinaire meerwaarde. Ze kiest voor intens en energiek smakende bereidingen. Haar Milanese afkomst is daar zeker niet vreemd aan maar ze laat zich niet alleen inspireren door de Italiaanse keuken.

Cristina Guidali, een Italiaanse lady-chef met verfrissende, mondiale culinaire kijk

Haar doel is simpel en oprecht: "Ik wil dat mijn gasten aan tafel stoppen met babbelen wanneer ze van mijn gerechten proeven. Het enige wat ik eigenlijk nog wil horen, is hun commentaar over wat ik serveer.” Cristina Guidali wint er geen doekjes om. In haar enthousiasme hoor je geen snoeverij maar wel oprechte ambitie. Ze heeft ook vele culinaire paden gevolgd om te weten wat mensen vandaag aan tafel kan boeien en haar statement klinkt dan ook authentiek. Ze is geboren en getogen Milanees, volgde daar hotelschool, werkte op diverse plaatsen in Sardinië om daarna naar Londen te trekken en in diverse horecazaken verder ervaring op te doen. Wat haar apart maakt en ook siert, is haar doel om zich niet eenzijdig op de Italiaanse of erkende sterrenkeukens te concentreren. In Londen werkt ze zowel een tijdje in het chique Le Gavroche als in typische Engelse gastropubs. Ze trekt daarna ook naar Singapore, Thailand en  Mauritius om zich vooral te concentreren op wat mensen daar als alledaagse kost bezig houdt. “Versta me niet verkeerd, ik ben trots op de verdiensten van de Italiaanse keuken maar er is in de wereld meer dan dat. Sommige Italiaanse chefs zijn voor mij qua eetcultuur te honkvast. Ik zou ze graag willen inspireren om meer te reizen omdat het op culinair vlak bijzonder verrijkend kan zijn.” 
 

De menukaart van FERM weerspiegelt naast haar culinaire interesses ook haar engagement om enkel met biologisch geteelde producten te werken. Cristina werkt bij voorkeur met lokale producten maar laat ruimte voor bepaalde unieke en niet te vervangen smaakdragers zoals bijvoorbeeld, en niet toevallig, balsamico azijn. De kaart zal niet onder één noemer te beschrijven zijn. Uiteraard zullen er Italiaanse gerechten op staan maar de chef gaat de uitdaging aan om een keuken te brengen die niet met Italië geassocieerd zal worden. 

FERM, Lindenstraat 10, 3140 Keerbergen
www.ferm.bio
 

Credits foto's interieur: Christophe Van Couteren
Credits foto's food: Kris Jacobs

Related articles

Partners