Gault Millau

Gault Millau News

Restaurantgids voor diabeten, powered by Gault&Millau en Zucsu

Dé restaurantgids voor diabeten

Ook mensen met diabetes moeten kunnen genieten van een restaurantbezoek. Daarom slaan Gault&Millau en Zucsu de handen in elkaar en lanceren samen een restaurantgids voor diabeten. 
In deze gids staan er geen punten, maar worden er ‘klontjes’ gegeven als ratingsysteem voor de diabetesvriendelijkheid. De Gault&Millau punten vindt men terug in de gewone Gault&Millau gids. Meer uitleg over het ratingsysteem vindt u onderaan dit artikel.
 
Belangrijk bij een bezoek is wel dat de persoon met diabetes zich kenbaar moet maken als diabeet of als lid van Zucsu. De zucsu leden fungeren ook als inspecteurs van de gids voor diabeten en kunnen hun evaluatie achterlaten op een formulier. Via deze evaluaties kan Zucsu de horeca beter begeleiden in hun inspanningen of feliciteren voor hun creativiteit. Meer informatie vindt u op www.zucsu.be, waar u de gids tevens kunt bestellen.

Het scoresysteem

1 klontje:
- Het personeel heeft basiskennis omtrent diabetes.
- Als persoon met diabetes kan je rekenen op de discretie van het personeel.
- Vanaf het aperitief wordt brood voorzien om het risico van hypoglycemie te beperken.
- Een vingerdoekje om vingers te reinigen voor zelfcontrole wordt aangeboden. (het is niet meer noodzakelijk om hiervoor naar het toilet te gaan).
- Indien een maaltijd, bij eventuele keukenproblemen, wat later geserveerd wordt en men langer wachten moet dan voorzien, zal men u verwittigen en krijgt men een klein hapje of brood indien nodig om de suiker op peil te houden.
- Indien mogelijk zal men vezelrijke voeding voorzien door bv. een bordje rauwkost of een grotere portie groenten op te dienen.
- De sauzen worden apart geserveerd.
- Voor het dessert is aanpassing mogelijk (zonder supplement) naar een tussengerecht of alternatief dessert met weinig koolhydraten.
 2 Klontjes:
Voldoen aan al de regels van 1 suikerklontje met tevens :
- Vermelding van de hoeveelheid koolhydraten bij een aantal gerechten op het menu.
- Het restaurant bezorgt ZUCSU de ingrediënten om  de hoeveelheid koolhydraten te berekenen.
- Zo kan iedereen, die gezonde voeding op prijs stelt, het gerecht inschatten en zijn individuele behandeling aanpassen. De hoeveelheid koolhydraten wordt uitgedrukt in grammen als waarop insuline of medicatie kan aangepast worden.
3 Klontjes:
Voldoen aan al de regels van 1 en 2 suikerklontjes, met tevens:
- Hier wordt het totale menu berekend en eventueel kan men inlichtingen krijgen omtrent de globale glycemische index. Zo kan men bepalen of men best voor / tijdens of na de maaltijd zou spuiten. De persoon met diabetes  kent zijn gevoeligheid aan insuline en zal zelf bepalen wanneer dit voor hem het beste past.
- Niet alleen heeft men dus de nodige inlichtingen omtrent de samenstelling, maar ook een idee omtrent het beste tijdstip van insuline toediening.
- Inlichtingen bij dranken en cocktails.
 
 

Related articles

Partners